Buurtberoemd

2 februari 2022

25 bewoners van Amsterdam Oost met een groot sociaal hart geportretteerd op het Muiderpoortstation. In opdracht van de NS maakte kunstenaar Serge Verheugen het 60m2 grote kunstwerk “Buurtberoemd’ op station Muiderpoort: portretten van 25 buurtbewoners die zich inzetten voor hun Amsterdam Oost. Mensen uit allerlei windstreken die vaak al decennia in Oost wonen en bij elkaar duizenden mensen helpen en steunen, professioneel of vrijwillig. Tegen armoede en eenzaamheid, voor leefbaarheid, schoonheid, ontwikkeling en interculturele waardering. Ze vormen op het station een lachende brigade van inspirerende ongewone gewone Amsterdam Oosters.         

onthulling van Buurtberoemd portretten op het Muiderpoortstation
Buurtberoemdheden Mehdi en Ella onthullen zichzelf.
Buurtberoemd, Martin onthult zichzelf.
onthulling van Buurtberoemd portretten op het Muiderpoortstation
Buurtberoemd, juf Souad onthult zichzelf.
onthulling van Buurtberoemd portretten op het Muiderpoortstation
De handen van buurtberoemdheid Jaika passen precies.
onthulling van Buurtberoemd portretten op het Muiderpoortstation
Buurtberoemdheid Mercedes onthult zichzelf.
onthulling van Buurtberoemd portretten op het Muiderpoortstation
Buurtberoemdheid Mieke straalt en straalt.

Buurtberoemd

De ongewone gewone mens.

Het Muiderpoortstation ligt midden in de stad, op de grens tussen Dapperbuurt en Indische buurt. Direct rond het station eren de straatnamen in de Dapperbuurt beroemde wetenschappers en schrijvers. Aan de andere kant van het spoor dragen straten de illustere namen verbonden aan onze vroegere band met ‘Insulinde’, de Indische eilanden.

Heel wat reizigers zullen in de buurt werken of wonen.

De meeste van hen zijn heel gewone mensen. Zullen nooit een straat naar zich vernoemd krijgen. De brandhaarden waar ze soms vandaan komen evenmin. En zo zijn er op elk perron en in elke wijk talloze, precies dezelfde, gewone mensen.

Maar niemand is natuurlijk gewoon. Iedereen heeft zijn eigen verhaal of haar unieke plaats in de familie- of buurtgeschiedenis.

In de straten rond het station vond Verheugen 25 prachtig glimmende buurtparels. Mensen die zich, vaak in stilte, inzetten voor hun buurt. Armoede en eenzaamheid bestrijden, zwakke mensen weerbaarder maken, kinderen laten floreren, verschillende culturen stimuleren elkaar te leren kennen en omarmen.

Mieke bij voorbeeld, begeleidt ruim 100 hulpbehoevenden, Souad heeft al van ruim 600 kinderen wereldburgers gemaakt, Mehdi helpt oude gastarbeiders die altijd moesten overwerken, maar nooit goed Nederlands konden leren en Mustapha leert schaken aan talloze basisschoolleerlingen en ontwikkelt ze daarmee geestelijk en sociaal.

Zoals de trein letterlijk steden en mensen verbindt, zo doen deze (en nog vele andere) gewone mensen ongewone dingen in het leven en zijn daarmee heel belangrijk voor hun omgeving. Zij geven uitvoer aan, of strijden tegen politieke keuzes. De sociale olie van de buurtmachine. Van onschatbare waarde voor Amsterdam Oost. Mensen die je in elke stad en elke buurt tegenkomt.

Geen wereldberoemde mensen. Maar op het Muiderpoortstation toch zeker buurtberoemd.

Tags: , , ,

Leave a Reply