De Zoon

5 april 2011

Serge Verheugen: De Zoon

Acryl op doek, 200 x 250 cm., 1995, privé collectie.

Dit schilderij is gemaakt voor de tentoonstelling Man for Man, waarin een aantal mannelijke kunstenaars hun visie toonden op het fenomeen van het ‘image building’. De werken werden tentoongesteld in chique herenmodewinkels in Amsterdam, winkels voor wie ‘image building’ de core business is.

Geschilderd in een stijl die doet denken aan sociaalrealisme en vroeg impressionisme, is een gekleurde parkeerwachter geschilderd, poserend naast een zojuist door hem aangebrachte wielklem. De man is een moderne jager naast zijn vers geschoten prooi. Een ‘image wrecker’ in plaats van een ‘image builder’.

Zijn uniform stelt hem in staat machtige en succesvolle mensen te reduceren tot briesende, scheldende, gefrustreerde losers. De parkeerwachter glimlacht daarentegen en kijkt onaangedaan naar de kijker. 

Hij weet dat hij gelijk heeft.

Hij heeft een gouden ketting en dito horloge en houdt walkie-talkie en bonnenboek in zijn handen. Alleen de epauletten op zijn overhemd onderscheiden hem van de mobiele telefoon en Filofax zwaaiende auto eigenaar.

Dit zijn de mensen die we graag minachten. 

Maar ook dit is iemands zoon. Misschien de jouwe.

Tags: , , , , , ,

One Response

  1. Dorteyo Alexander says:

    this is the real man enjoying his work, while the car owner pissed off…..Jah bless.

Leave a Reply