Andy Moral & Rex Tough: GROEI

29 juli 2011

Serge Verheugen - Andy Moral & Rex Tough - GROEI

 Hout, staal, 200 x 200 x 400 cm, parkeerplaats Geitenboerderij / beheer Amsterdamse Bos, 2011

Serge Verheugen - GROW in de maak

Amsterdam heeft een bos. Een bos heeft bomen. Bomen zijn edele wezens. Het kappen van bomen is daarom nooit leuk. Voor een gezond bos is het echter regelmatig nodig. Bomen zijn oud of ziek, staan in de weg van een nieuwe weg, van elkaar of van de vooruitgang in het algemeen. Kap geeft ruimte en licht. Met bruikbare stammen prachtig hout op de koop toe. Beuk, populier, es, abeel en eik. In het bos verzaagd tot balken en planken vlammend hout. En als bomen om moeten en zulk mooi hout leveren, dan kan er maar beter wat goeds mee gebeuren…

Twee hoofdpersonen in de beelden van Serge Verheugen zijn Andy Moral & Rex Tough. Het zijn kleine figuurtjes opgebouwd uit blokjes. Een man en een hond. De ratio en het instinct. Het denken en het doen.  Ze verbeelden, net als veel ander werk van Verheugen, verhalen met een moraal. Over schoonheid, vriendschap, keuzes, vergankelijkheid en liefde.

Samen met Amsterdamse Bos werknemers, sociale stagiaires en handige belangstellenden bouwt Verheugen 3 tot 4 meter hoge nieuwe hoofdstukken in het leven van Andy & Rex. Met beukenbalken als benen. Abelen planken als lijf. Essen armen. Echt hout. Niks kersenfineer.  Ze staan een aantal jaren in het bos, tot de natuur ze weer opslokt. Wandelaars en fietsers komen ze tegen op drukke of stille plekken. Groot, kaal, natuurlijk, hout. Als waren het blote, diepzinnige bomen: de houtnerf naar buiten gekeerd, de verhalen die ze vertellen introvert  en poëtisch.

Serge Verheugen - GROW crew

Tags: , , , , , , ,

Responses (2)

  1. Rob says:

    Ik fiets dagelijks door het amsterdamse bos en ben iedere keer weer verbaasd en blij als ik bij de ingang van het bos dat grote houten “ding” zie staan!

Leave a Reply