DOE IETS

6 oktober 2012

Serge Verheugen - DOE IETS - Wibautstraat - Amsterdam

Serge Verheugen - plaatsing DOE IETS - Wibautstraat - Amsterdam

Beeld, staal, 9 x 2 x 3 meter, 2007 – 2011

DOE IETS

Een aansporing aan allen!

Geperforeerde metalen hoekprofielen zijn ontworpen om flexibel en veelzijdig stellages en frames te maken. Ze kunnen, net als Meccano,  van vorm veranderen en een nieuw doel dienen.

Na een leven als proefopstelling, aquariumrek en voorraadstelling in diverse laboratoria, kelders, zolders en magazijnen, werd dit profielmateriaal in 2005 gebruikt om de letters te vormen van de ‘DOEIDOEI-machine’. Dit was een bewegend kunstwerk dat op Schiphol een half jaar lang het oer-Hollandse DOEI gebaarde naar voorbijgangers.  In zo’n 50 talen, gegraveerd in tientallen handen, zwaaide het beeld reizigers uit. De teksten waren op zo’n manier aangebracht, dat ze het publiek aanzetten tot het aanbrengen van commentaren en groeten op de formica handen. Binnen een paar weken bleken alle handen volgeschreven en was het publiek als het ware medeauteur geworden van het kunstwerk.

Later dat jaar werd het beeld gerecycled en uitgebreid tot de oproep ‘DOE IETS’, een nieuw kunstwerk voor de Westergasfabriek. Daar stond het als toegangspoort voor een vergaderruimte, om bezoekers en gebruikers aan te sporen, naast veel te praten vooral ook wat te DOEN. Woorden maar ook daden.

Eind 2008 moest het werk, na jarenlang vergunning-getouwtrek, uiteindelijk verdwijnen uit het Westerpark en is er gezocht naar een nieuwe locatie. Stadsdeel Oost en met name het Projectbureau Wibaut aan de Amstel, vonden de oproep van het kunstwerk goed passen in het elan dat zij willen uitstralen. Dat betekende geen onmiddellijk einde aan het vergunning-gedoe, maar uiteindelijk is alles rondgekomen met spoorbeheerder, stadsdeel en omgeving.

De staalprofielen werden voor deze kunstwerken verzaagd, gebout en vast gelast in een definitieve vorm. De flexibiliteit bestaat nu nog in de verplaatsbaarheid van het kunstwerk.

Vanaf maart 2011 prijkt het beeld op een nieuwe locatie, het spoorwegviaduct boven de Wibautstraat, en bereikt een nieuw publiek. Over maximaal 5 jaar krijgt het weer een nieuw leven ergens anders. De boodschap blijft hetzelfde, maar de invulling is voor iedereen anders en steeds zullen nieuwe ogen het werk ontdekken.

Nieuwe ogen die wellicht de aansporing voelen om aan de slag te gaan, het grote werk te beginnen, een omslag te maken, een liefde te verklaren, een bedrijf te starten, een moeder te bellen, een wereld te verbeteren. Het publiek kan weer medeauteur worden van dit werk. Op hele kleine maar ook hele grote schaal.

Tags: , , , , ,

Responses (23)

 1. Lydie says:

  Steeds weer opnieuw als ik je prachtige werk zie, krijg ik zin aan de slag te gaan. Het werkt. Heel fijn.

 2. Christie says:

  Hallo Serge, ik kwam op deze website terecht doordat mijn zoontje over jou vertelde. Je bent daar vandaag in de klas op bezoek geweest. Hij vond het heel leuk en interessant. Ik heb nooit geweten dat ‘doe iets’ van jou was. Ik vind het een zeer inspirerend kunstwerk en wil je bedanken dat je nu ook deze jonge kinderen inspireert! Hartelijke groet, Christie (moeder van Caelis, 4A, De Kleine Reus)

 3. Carindecor says:

  Heb collage Reve gekocht voor een goede vriend, zag dat ‘DOE IETS’ van jou is. Ik ken dit kunstwerk. Maar twee woorden. Verbeeld op een kwetsbare, doorzichtige manier. Prachtig.

 4. Karen Bertrams says:

  Ja Serge, het werkt echt!

  karen

 5. serge says:

  Vertel Karen Bertrams!

 6. Job says:

  Het kunstwerk doet me elke keer dat ik het zie glimlachen en ik ga er altijd harder door fietsen. Ik moest eraan denken toen ik dit las: http://markmanson.net/do-something

 7. Karin Pieper says:

  Dank je wel, Serge, ik heb er een blog aan gewijd! Hij staat nu dus in Landgraaf… ;-). Fijne zondag. Hartelijke groetjes, Karin

 8. Maarten says:

  Helaas Karin, hij staat in Heerlen.

  de brug waar jij op staat is de Staringstraat, Heerlen.

  Sorry.

  Serge, zou wel eens weten hoe zoiets tot stand komt.
  Hoe kies je de plek?
  Met wie moet je dan allemaal in contact komen.

 9. […] woonde. Het prachtige kunstwerk DOE IETS, op het spoorviaduct bij de Wibautstraat, van kunstenaar Serge Verheugen. Ik werd er altijd weer door geraakt, keer op […]

 10. […] Als ik op maandagmorgen naar mijn werk fiets, valt me meteen iets op. Bovenaan het viaduct waar ik elke dag rijd, is een enorme ijzeren stellage geplaatst. Als ik dichterbij kom, zie ik dat het bestaat uit letters. In spiegelbeeld, zodat de tekst vanaf de weg eronder goed leesbaar is. Letter voor letter ontcijfer ik wat er staat, terwijl ik erlangs fiets. Als ik me realiseer wat er staat, slaat het bij me in als een bom: ‘DOE IETS’. Het voelt als een persoonlijke boodschap. Voortaan elke dag dat ik hier langsrij, op de fiets of in de auto, word ik aangespoord ‘iets’ te doen dat bijdraagt aan mijn missie. Iets kleins of iets groots. Een soort ‘note to myself’ dus. Dank je wel universum. En dank je wel kunstenaar Serge Verheugen. Dit kunstwerk heeft jarenlang op markante plaatsen in Amsterdam gestaan en staat nu dus in Landgraaf. Met als doel: ‘Nieuwe ogen die wellicht de aansporing voelen om aan de slag te gaan, het grote werk te beginnen, een omslag te maken, een liefde te verklaren, een bedrijf te starten, een moeder te bellen, een wereld te verbeteren. Het publiek kan weer medeauteur worden van dit werk. Op hele kleine maar ook hele grote schaal.’ Meer info vind je op zijn site. […]

  • serge says:

   Wat mooi om te horen! Ik heb het werk met een zekere zendingsdrang gemaakt. Blij dat die ook gevoeld wordt. Het werk staat ook nog steeds in Amsterdam. Ik heb de versie in Limburg op verzoek van Raenis Martis gemaakt en er is ook een versie te zien op de Metaalkathedraal in Utrecht. Het wordt voortgezet…

   • Beste Serge, dank je wel! Jazeker, het inspireert me nog elke keer als ik er langs kom (en dat is vaak!). Wat goed dat je meerdere exemplaren van dit kunstwerk hebt geplaatst! Ik ging er automatisch van uit dat het kunstwerk op tournee was, hihi, maar gelukkig niet. Want dan blijft ie hopelijk nog lang bij mij in de buurt! Ik wens dat je met alle versies ervan heel veel mensen mag aanzetten tot iets moois! Hartelijke groet, Karin Pieper

 11. Kateryna says:

  Hi, Serge!

  I love this work and I look at it almost every day on my way home. However, since recently it stopped glowing at night, and that makes me sad. Maybe something broke there. How can we fix this?

  • serge says:

   Hi Kateryna, just today I bought new padlocks so I can open the old ones (keys lost…) and hopefully fix the problem. Will be done this weekend if no bigger issues. You will see the result soon. And be happy again.

  • serge says:

   As you will have noticed, the lights haven’t come on yet. There was more to it than I thought. Repairs are in preparation and will hopefully work out soon.

 12. Waarde Serge, ik kom hier in het kader van research naar Wibautstraat n.a.v. 40 jaar Wibautotisme. Ik vind het een schitterende samenloop, de Wibautstraat van begin tot eind punt

  http://letterverz.nl

  Mooi hoe DOE IETS een eigen leven leidt. Hoe gaat t nu?

  Groet!

  • serge says:

   Ha Jo, dank voor je bericht.
   Ik vind het een prachtig idee dat DOE IETS in de letters rond de Wibautstraat mee mag doen. Ik heb al vaak het gedicht onder de brug staan lezen als ik voor de slagboom stond en ook het nieuwe monument laat bijzondere kalligrafie zien. Laatst zag ik verheugd dat de letters op het metrostation ook weer opgeschilderd zijn. Trots als ik in het rijtje sta.
   Het werk staat er nu al heel wat jaren en ik krijg regelmatig op allerlei manieren reacties. Van columns tot tatoeages.
   Volgende week verschijnt er weer een stuk in het Parool.
   De letters zijn wat toevallig ontstaan, maar ik heb er een lettertype van afgeleid dat ik nu voor veel ander werk gebruik. Allemaal teksten met een min of meer activistische strekking. Als ik kan bijdragen aan LetterverZ dan hoor ik het graag. Ik heb foto’s van de tatoeages en voorbeelden van ander werk met mijn lettertype. Laat maar weten of je daar interesse in hebt. Veel succes en grote groet,
   Serge

Leave a Reply