Multikruljuweel

4 augustus 2011

Serge Verheugen - Multikruljuweel

Freeswerk in gevelplaat, 4 x 15 meter, Amsterdam Muiderpoort Station

Multicultureel is hét woord van deze tijd. Integreren mag er trouwens ook wezen.
Woorden die een steeds zwaardere lading lijken te krijgen en eerder polariserend dan depolariserend werken.
Tijd om het woord een zwiep in een andere richting te geven. Beetje husselen en goochelen met letters, klanken en betekenissen en voilá, MULTI KRUL JUWEEL.
Ik zie onze samenleving als een juweel, een fonkelende edelsteen met op elk van haar talloze facetten een ander gezicht, een ander geslacht, een andere kleur, een andere oogopslag.
En voornamelijk ander haar.
Vaak is een etnische achtergrond terug te zien in de haardracht. Van kroeshaar in een afro-kapsel tot stijl blond haar met een pony. Hoofdbekleding in allerlei vormen draagt ook bij.
In haardracht wordt echter ook al lekker geïntegreerd. Men trekt zich in het geheel niets aan van culturele achtergronden en we zien dreadlocks, mohawks, skinheads, krullen en stijl haar dwars door alle etnische barrières heen.

MULTI KRUL JUWEEL toont deze diversiteit.
Op tientallen gekleurde platen zijn portretten van buurtbewoners gegraveerd. Ze staan in profiel afgebeeld, de gelaatstrekken eenvoudig, het haar prominent in alle vormen getekend. Huidskleur is vervangen door willekeurige felle kleuren en laat de haren voor zich spreken…

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply